Alergie alimentară sau intoleranță alimentară?
ALERGII ALIMENTARE, NUTRIȚIE
Pentru mulți oameni, anumite alimente și băuturi ar trebui să vină cu o etichetă galbenă gigantică de pericol: AVERTISMENT! În funcție de individ, ingredientele aparent inofensive, cum ar fi laptele, ouăle, soia și grâul, pot face ravagii.
Deci, dacă această se întâmplă atunci când mănânci un anumit aliment, ești alergic la acesta sau pur și simplu e vorba intoleranță alimentara?
Diferențe importante între alergii și intoleranțe
În primul rând, câteva definiții: o alergie alimentară este un răspuns imediat, hipersensibil la un aliment declanșat de sistemul imunitar al organismului.
„La pacienții cu alergii alimentare, chiar și ingerarea unei cantități mici din alimentele vinovate poate provoca o reacție alergică. Această expunere face ca sistemul imunitar să producă histamină și alți factori care pot provoca simptome, de la mâncărime și urticarie până la o reacție severă, care pune viața în pericol, cunoscută sub numele de anafilaxie”, spune Saira Sheikh, MD, alergolog/imunolog și reumatolog la UNC Alergy. și Clinica de Imunologie și Spitalele UNC Clinica de Specialitate Reumatologie.
Simptomele unei alergii alimentare pot include, dar nu se limitează la:
mâncărime la ochi, lăcrimați
Curge nasul
Urticarie
Umflarea buzelor și a gâtului
Dureri abdominale, greață și vărsături
Dificultăți de respirație și respirație șuierătoare
Scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac
Intoleranța alimentară, pe de altă parte, apare atunci când aveți dificultăți în a tolera anumite alimente. Acest lucru are ca rezultat simptome gastrointestinale, cum ar fi gaze, dureri abdominale sau diaree. Nu pune viața în pericol, dar poate fi foarte inconfortabil.
„La majoritatea persoanelor cu aceste simptome, ajunge să fie un tract gastro-intestinal sensibil. Fie pe partea superioară, care provoacă greață, senzație de sațietate sau simptome de tip arsuri la stomac, fie mai jos, care provoacă diaree sau crampe”, spune Evan Dellon, MD, MPH, gastroenterolog la UNC Gastrointestinal Medicine.
La pachet? „Alergia alimentară este mediată de sistemul imunitar și poate implica diferite sisteme de organe din organism, în timp ce intoleranța alimentară implică în primul rând sistemul digestiv”, spune dr. Sheikh.
Alte diferențe importante între alergiile alimentare și intoleranțe alimentare includ:
Timp: Simptomele unei adevărate reacții alergice apar adesea imediat după expunerea chiar și la o cantitate infimă de alimente. În general, o intoleranță alimentară durează mai mult să apară și poate dura ore sau zile după ce ai mâncat mâncarea. (O excepție este alergia alfa-gal la carnea roșie, care poate dura ore să se manifeste.)
Severitate: Alergiile alimentare te pot ucide, în timp ce intoleranțe alimentare doar te fac să te simți rău. Persoanele cu alergii alimentare ar trebui să evite alimentele declanșatoare, indiferent de situație. Unii oameni cu intoleranță pot avea cantități mai mici din acel aliment.
Luați lapte, de exemplu. Persoanele cu alergie la lapte pot avea o reacție alergică severă chiar și la o cantitate mică de lapte. Aceasta ar putea include probleme gastrointestinale, precum și simptome ale pielii și respiratorii. Pe de altă parte, cei care au intoleranță la lactoză se confruntă în primul rând cu simptome gastrointestinale și adesea pot tolera cantități mici de lactate. Alergia este sistemul imunitar care răspunde la proteinele din lapte; intoleranța se datorează faptului că intestinului persoanei îi lipsește o enzimă care este menită să ajute la digerarea lactozei, care este un zahăr care se găsește în lapte.
Diagnosticarea alergiilor alimentare și a intoleranțelor alimentare
Este important să știți dacă aveți o alergie sau o intoleranță, deoarece alergiile alimentare pot pune viața în pericol. Persoanele cu alergii alimentare ar trebui să aibă medicamente de salvare de urgență, cum ar fi epinefrina sub formă injectabilă.
Diagnosticul unei alergii alimentare se face pe baza unui istoric al unei reacții la un aliment și a unui test cutanat sau de sânge pozitiv care confirmă alergia.
De exemplu, „dacă mănânci creveți și apar imediat după aceea urticarie și umflarea buzelor, există o suspiciune clinică puternică de alergie la creveți, așa că am confirma acest diagnostic prin testarea alergiei prin metoda înțepăturii cutanate sau prin test de sânge. ”, spune dr. Sheikh.
Un test pozitiv al pielii sau al sângelui, fără simptome care sugerează o reacție alergică, înseamnă că corpul dumneavoastră poate fi sensibilizat, dar nu neapărat că sunteți alergic.
Intoleranța alimentară este uneori dificil de diagnosticat, deoarece nu există un test corect și validat pentru a identifica intoleranța alimentară.
„O modalitate bună de a identifica dacă un aliment provoacă intoleranță este de a ține un jurnal alimentar pentru a urmări și a recunoaște ce alimente consumate în mod regulat pot provoca o reacție adversă”, spune dr. Sheikh.
„Simptomele asociate cu o intoleranță alimentară despre care ne îngrijorăm și spunem că consultați un medic cât mai curând posibil ar fi scăderea bruscă în greutate, sânge în scaun, vărsarea sângelui și lipirea alimentelor când înghiți”, spune dr. Dellon. Acestea ar putea indica o afecțiune mai gravă.
Tratarea alergiilor alimentare și a intoleranțelor alimentare este regim strict
Indiferent dacă sunteți alergic la un aliment sau intolerant la acesta.
sursa:
"healthtalk.unchealthcare. org/food-allergy-or-food-intolerance"