Poate glutenul să provoace anxietate?

Poate glutenul să provoace anxietate?

Termenul gluten se referă la un grup de proteine ​​găsite într-o varietate de cereale, inclusiv grâu, secară și orz.

Deși majoritatea oamenilor sunt capabili să tolereze glutenul, acesta poate declanșa o serie de efecte secundare adverse la cei cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten.

Pe lângă faptul că provoacă tulburări digestive, dureri de cap și probleme ale pielii, unii raportează că glutenul poate contribui la simptome psihologice precum anxietatea.

Acest articol aruncă o privire mai atentă asupra cercetării pentru a determina dacă glutenul poate provoca anxietate.

Boala celiaca
Pentru cei cu boală celiacă, consumul de gluten declanșează inflamația în intestine, provocând simptome precum balonare, gaze, diaree și oboseală.

Unele studii arată că boala celiacă poate fi asociată și cu un risc mai mare de apariție a anumitor tulburări psihice, inclusiv anxietate, depresie, tulburare bipolară și schizofrenie.

Urmând o dietă fără gluten poate ajuta nu numai la atenuarea simptomelor celor cu boala celiacă, ci și la reducerea anxietății.

De fapt, un studiu din 2001 a constatat că după o dietă fără gluten timp de 1 an a scăzut anxietatea la 35 de persoane cu boală celiacă.

Un alt studiu mic pe 20 de persoane cu boală celiacă a raportat că participanții au avut niveluri mai mari de anxietate înainte de a începe o dietă fără gluten decât după ce au aderat la aceasta timp de 1 an.

Cu toate acestea, alte studii au observat constatări contradictorii.

De exemplu, un studiu a constatat că femeile cu boală celiacă au mai multe șanse de a avea anxietate, în comparație cu populația generală, chiar și după ce au respectat o dietă fără gluten.

În special, conviețuirea cu familia a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de tulburări de anxietate în studiu, care poate fi atribuit stresului cauzat de cumpărarea și pregătirea meselor pentru membrii familiei cu și fără boală celiacă.

În plus, un studiu din 2020 pe 283 de persoane cu boală celiacă a raportat o incidență mare a anxietății la cei cu boală celiacă și a constatat că aderarea la o dietă fără gluten nu a îmbunătățit semnificativ simptomele de anxietate.

Prin urmare, deși respectarea unei diete fără gluten ar putea reduce anxietatea pentru unii cu boala celiacă, este posibil să nu facă nicio diferență în nivelurile de anxietate sau chiar să contribuie la stres și anxietate la alții.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele unei diete fără gluten asupra anxietății pentru cei cu boala celiacă.

REZUMAT
Boala celiacă este asociată cu un risc mai mare de tulburări de anxietate. În timp ce cercetările au găsit rezultate mixte, unele studii arată că o dietă fără gluten poate reduce anxietatea la cei cu boala celiacă.


Sensibilitate la gluten
Cei cu sensibilitate la gluten non-celiacă pot prezenta, de asemenea, efecte secundare adverse atunci când se consumă gluten, inclusiv simptome precum oboseală, dureri de cap și dureri musculare.

În unele cazuri, cei cu sensibilitate la gluten non-celiacă pot prezenta și simptome psihologice, cum ar fi depresia sau anxietatea

Deși sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate, unele cercetări sugerează că eliminarea glutenului din dietă poate fi benefică pentru aceste afecțiuni.

Potrivit unui studiu efectuat pe 23 de persoane, 13% dintre participanți au raportat că respectarea unei diete fără gluten a dus la reducerea sentimentelor subiective de anxietate.

Un alt studiu pe 22 de persoane cu sensibilitate la gluten non-celiacă a constatat că consumul de gluten timp de 3 zile a dus la creșterea sentimentelor de depresie, în comparație cu un grup de control.

Deși cauza acestor simptome rămâne neclară, unele cercetări sugerează că efectul s-ar putea datora modificărilor microbiomului intestinal, o comunitate de bacterii benefice din tractul digestiv care este implicată în mai multe aspecte ale sănătății.

Spre deosebire de boala celiacă sau alergia la grâu, nu există un test specific utilizat pentru a diagnostica sensibilitatea la gluten.

Cu toate acestea, dacă aveți anxietate, depresie sau orice alte simptome negative după consumul de gluten, consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a determina dacă o dietă fără gluten poate fi potrivită pentru dvs.

REZUMAT
Urmând o dietă fără gluten poate scădea sentimentele subiective de anxietate și depresie la cei care sunt sensibili la gluten.

Anxietatea este adesea asociată cu boala celiacă și sensibilitatea la gluten.

Deși cercetările au observat rezultate mixte, mai multe studii arată că respectarea unei diete fără gluten poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate la cei cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten.

Dacă descoperiți că glutenul vă provoacă anxietate sau alte simptome adverse, luați în considerare consultarea unui furnizor de asistență medicală pentru a determina dacă o dietă fără gluten poate fi benefică.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!